11 listopada na Zamku Kliczków rozpocznie się I Festiwal Kulinarny Borów Dolnośląskich „Ale Pasztet”. Będzie on trzydniowym świętem miłośników lokalnych specjałów i kuchni regionalnej.
„Ale Pasztet” to kontynuacja organizowanego od 2008 roku konkursu na najlepszy Produkt Lokalny z Borów Dolnośląskich. Może się do niego zgłosić każdy, gdyż wydarzenie podzielone zostało na trzy sekcje: zawody amatorów, uczniów szkół gastronomicznych oraz profesjonalnych szefów kuchni. Trzydniowy konkurs przyczyni się do identyfikacji i wpisania dań oraz receptur na listę produktów tradycyjnych. Wyłoni też kandydatów do Europejskiej Sieci Kulinarnego Dziedzictwa. Zespoły biorące w nim udział będą wykorzystywać głównie dziczyznę i runo leśne, czyli lokalne surowce. – Naszym celem jest rozpropagowanie kuchni tego regionu, zapoznanie jak największej liczby osób ze smakami Borów Dolnośląskich – mówi Jerzy Ludwin z Fundacji Bory Dolnośląskie.
Wyjątkowe smaki
Co sprawia, że ta kuchnia jest szczególna? Jej wyróżnikiem jest wykorzystanie regionalnych produktów, których smaku nie spotkamy nigdzie indziej. Produkuje się tu nalewki, kompoty, powidła oraz wina z jagód, borówek i głogu. Powodem do dumy jest też Miód Wrzosowy z Borów Dolnośląskich, wpisany do unijnego systemu ochrony nazw produktów regionalnych. Uznanym produktem jest również Bochen Chleba Starowiejskiego, wypiekany na liściu chrzanu lub kapusty. – Takich przysmaków jest bardzo wiele – mówi Mariusz Leszczyński ze stowarzyszenia „Bory Dolnośląskie” – Bory obfitują także w wiele rodzajów grzybów oraz zwierzynę leśną – dodaje M. Leszczyński.
Niezwykłe otoczenie
Oprócz kulinarnych walorów, konkurs ma jeszcze jedną, niezwykle ważną zaletę – lokalizację. Bory Dolnośląskie to jedna z najpiękniejszych krain polskich, największy w Polsce zwarty kompleks leśny. W jej sercu znajduje się zabytkowy Zamek Kliczków, który dzięki gruntownej renowacji, wykonanej przez wrocławską firmę Integer S.A., jest obecnie jedną z najpiękniejszych ozdób tego regionu. – Wspaniałe sale zamkowe są otwarte dla zwiedzających – mówi Adam Różycki, dyrektor Zamku Kliczków. Natomiast w restauracji można skosztować lokalnych smakołyków – między innymi pasztetu z dzika w cieście, podanego na musie borowikowym, w tonacji konfitury z runa leśnego.
Konkurs kulinarny
W tym roku konkurs organizowany jest przez: Fundację Bory Dolnośląskie, Fundację Pro Cultuare Bono, Dolnośląską Organizację Turystyczną, Zamek Kliczków oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników. Konkurs wpisany został do Kulinarnego Pucharu Polski. Jego głównym celem jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycji kulinarnej Regionu. Dodatkowymi atrakcjami będą pokazy oraz warsztaty kulinarne. W ramach imprezy odbędą się również konkursy adresowane do uczniów szkóło profilu gastronomicznym, profesjonalnych szefów kuchni oraz dla amatorów, czyli wszystkich mieszkańców regionu i lokalnej branży gastronomicznej. W programie znalazły się także liczne pokazy i warsztaty kulinarne prowadzone przez członków Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników.
Link do strony artykułu: https://2fstatic.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/artykul/ale-pasztet